Tijdens en na het examen

Tijdens het examen

Neem goed de richtlijnen bij het examen door

Heb je een volledig examenbundeltje? Op de eerste pagina zal je een hoop praktische infoirmatie vinden. In eerste instantie wil je als een wervelwind beginnen aan je examen, maar neem rustig de tijd om deze praktische informatie door te nemen, ze is belangrijker dan je denkt. Ook zijn er vaak specifieke richtlijnen bij een examen omtrent invullen, evalueren en dergelijke. Vergeet ook niet op elke pagina je naam te vermelden.

Bekijk het examen in zijn geheel

Lees voor je start het hele examen even door. Zo heb je een beeld over wat er verwacht wordt, wat de gemakkelijkere en moeilijkere vragen zijn en kan je meteen beslissen hoe je de examentijd best indeelt.

Gebruik je kladblad

Gebruik je kladblad om de vragen schematisch op te lossen. Het is een goed medium om te brainstormen en kernwoorden te noteren. Je klablad kan orde scheppen in je gedachten om tot een gestructureerd antwoord te komen. Schrijf je definitieve antwoord pas neer wanneer je zeker bent over de opbouw en inhoud ervan.

Start met de gemakkelijkste vragen

Start met het beantwoorden van de gemakkelijkste vragen. Zo krijg je een positief gevoel bij het examen. Lees de examenvragen rustig en indien nodig verschillende keren. Moeilijke vragen zouden onmiddellijk je tempo verlagen en je stress verhogen.

Verlaat het examen niet ‘te vroeg’

Heb je nog extra tijd? Gebruik deze om je antwoorden na te lezen, om dieper na te denken over de examenvragen. Maak gebruik van de toegewezen tijd.

Na het examen

  • Laat je moed niet zakken na een slecht examen. Een minder goed examen betekent nog niet dat alles verloren is.
  • Ontspan! Beweging, buitenlucht en ook relaxatie geven extra energie.
Advertenties